zondag 7 november 2010

"Een netwerk van naastenliefde" - Sint-Vincentiusvereniging

Saint Vincent
Een gekende vereniging die zich momenteel bezighoudt met het lot van de armen uit onze maatschappij is de ‘Sint-Vincentiusvereniging’. Deze vereniging vindt zijn oorsprong in 1833. Momenteel staan ze in voor het voorzien van voedsel, aanbieden van kledij, verschaffen van onderdak en verlenen van bijstand aan de minderbedeelden.




Zoals hierboven vermeld is de oorsprong van de vereniging te situeren in 1833, maar de grondbeginselen van de vereniging waren afkomstig uit de 16de en 17de eeuw. Het was het idee van Vincent Depaul die Fréderic Ozanam, de latere stichter er toe aanzette om de Sint-Vincentiusvereniging op te starten.

Vincent Depaul
Vincent Depaul werd geboren in een klein dorp in Frankrijk, Pouy in het jaar 1581. Hij werd priester, omdat dit het enige middel was om de sociale ladder te kunnen beklimmen. Als priester ontving je een inkomen waardoor je gevrijwaard werd van financiële problemen. In 1617 begon hij zich in te zetten voor de armen, dit kwam niet door zijn geloof, maar door twee ontmoetingen die hem zodanig geraakt hadden. Hij kwam in contact met morele en materiële armoede en zorgde ervoor dat het hele dorp solidariteit toonde ten opzichte van de armen. Zelf kwam hij dan ook onophoudelijk tussen op plaatsen waar ellende heerste als gevolg van oorlogen (vb. dertigjarige oorlog).

De stichting van de ‘Priesters van de Missie’ (1625) en de ‘Dochters van Liefde’ (1633) kwamen er onder zijn toedoen.

Frédéric Ozanam
De echte stichter van de vereniging is Frédéric Ozanam. Hij werd geboren in 1813 in Milaan en zou later verhuizen naar Frankrijk. Hij leefde in een gezin waar de levensomstandigheden extreem goed waren, een warm nest. Na zijn jeugd ging hij verder studeren in Parijs. Het was hier dat hij voor het eerst geconfronteerd werd met de echte ellende. Parijs had in die tijd 300000 behoeftigen die leefden in smalle straatjes met ongezonde huizen. Door de ongezonde leefomstandigheden brak in 1832 dan ook de cholera uit in deze stad. Er stierven 20000 inwoners. In deze periode kwam hij in contact met de onverschilligheid van de kerk voor de armen. Dit zorgde er dan voor dat hij in 1833 samen met enkele vrienden de Sint-Vincentius a Paulo oprichtte. Hij kreeg hierbij de medewerking van de Zusters van Liefde. Deze vereniging stond in voor de hulp aan de armen.

Enkele gekende citaten van Frédéric Ozanam zijn:
  • "Er is sprake van uitbuiting als de meester de arbeider beschouwt als een instrument dat zoveel mogelijk moet dienen tegen de laagst mogelijke prijs. Maar uitbuiting van de mens door de mens is slavenhandel."
  • "Er zijn veel mensen die teveel hebben en nog meer willen, maar er zijn veel meer die niet eens het broodnodige hebben. Tussen deze twee klassen mensen, komt er een strijd."
  • "Laat de liefdadigheid dat waarmaken waarvoor het recht alleen niet volstaat."

Bij ons werd de Sint-Vincentiusvereniging in 1842 opgericht te Brussel door Edmond Van Gansbergh. Momenteel bestaat het uit 342 conferenties en 56 centra. De conferenties zijn de basiscellen in de verschillende parochies en bestaan enkel uit vrijwilligers. De centra zijn verschillende huizen of instellingen die ten dienste staan van de armen. Hier delen vrijwilligers kleding, voeding, … uit. 

Deze vereniging is een mooi voorbeeld dat de armenzorg in de vorige eeuwen in handen was van kloosterorden en priesters, maar dat in de huidige tijd dit overgenomen is door de gewone burgers die zich belangeloos inzetten voor een bijdrage voor de minderbedeelden. Het doel van deze vereniging was inzet voor de armen door solidariteit en tot op heden is dit nog altijd het geval. 

Sint-Vincentiusvereniging in de media:
  • Film (Youtube) - Inzameling en verdeling winterjassen

Voedselbedeling

Doorgeefluik kleding



2 opmerkingen:

  1. Beste Tom
    Mooie verhandeling over de veel besproken zorg voor de armen door deze kerkelijke orde.
    Ik schrijf deze reactie omdat het past binnen onze opdracht en anderzijds omdat ik tracht bij iedereen eens te reageren. Zo leren we elkaar een stukje beter kennen in deze virtuele omgeving.
    Ik vond het merkwaardig dat mensen in een eerder sociaal zekere levensomstandigheid, bij een adolescente confrontatie met diepe armoede, hun verdere leven gaan wijden aan de bestrijding ervan.
    Anderzijds is sinds de oertijd, bezit een potentieel gevaar om ervan beroofd te worden. Bezit is een zeer dynamisch gebeuren tussen mensen en tegenover diensten.
    Rijkdom en welzijn zijn heel veranderlijke begrippen in ons leven.
    Maar zouden sommige mensen er soms zelf voor kiezen? Het leven als zwerver, verlost van alle verplichtingen en verlost van het ziekelijk gevoel van materieel bezit. Kan een welgestelde persoon ook oordelen over het armoedegevoel van een arme? In het boek "de helaasheid der dingen" van Dimitri Verhulst, wordt een diepe armoede vertolkt, maar het slot zit vol menselijke warmte. Ze kunnen als geen ander, het begrip vriendschap en familie in zijn werkelijke inhoud omschrijven, waar mensen in onze materialistische cultuur deze termen hanteren met dezelfde aandacht als een kop koffie. Het betekent wel iets, maar we zijn er even snel voorbij.
    Onze maatschappij is blijkbaar ook al heel lang opgebouwd uit verschillende "lagen". Noch communisme of kapitalisme slagen erin om extremen in ongelijkheid weg te werken.
    De egoïstische drang tot bezit en de continue uitbouw ervan, is vrij herkenbaar in beide structuren. Een uitzondering hierop zijn misschien de minder bekende clubs zoals "rotary". De beter behoede mensen, ondersteunen initiatieven naar armoedebestrijding.
    Ten slotte, St Vincentius kent vandaag nog de deugdelijke gevolgen van zijn believers uit 1833, in de vorm van rusthuizen, ziekenhuizen en scholen. Als je gelooft in het helpen van mensen, dan voel je waarschijnlijk op het moment zelf niet aan, welke deugd nog vele tijd nadien kan uit voortvloeien.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De Vincentiaanse eenheid bij ons in kortrijk heet de Onze-Lieve-Vrouw. Je kan er terecht voor voedselhulp, kledinghulp, huisbezoeken, meubelhulp, hulp bij rekeningen betalen, spirituele begeleiding en financiële hulp.

    Een interessante vzw bij ons in Kortrijk is vzw de Kier. De hulpverleners functioneren als belangrijke tussenschakel tussen behoeftigde (vb. dakloze) en instelling (vb. ocmw). Aan de hand van een dossier tracht men mensen zo goed mogelijk te begeleiden tot men gepaste hulp gevonden heeft. (http://www.dekier.be/)

    BeantwoordenVerwijderen